Drottningar och sköldmör : gränsöverskidande kvinnor i medeltida myt och ve
ISBN9789178446537
FormatInbunden
FörfattareAgneta Ney
Publiceringsår2004-06-01
FörlagKungl. Vitterhetsakademien
Antal sidor187
SpråkSvenska

Inbunden • 2004-06-01

Drottningar och sköldmör : gränsöverskidande kvinnor i medeltida myt och ve

av Agneta Ney

 • ISBN: 9789178446537
 • Format: Inbunden
 • Publiceringsår: 2004-06-01
 • Förlag: Kungl. Vitterhetsakademien
 • Antal sidor: 187
 • Språk: Svenska

Köp denna bok ny

Ej tillgänglig

Ej tillgänglig

Ej tillgänglig

Eller begagnad från 1 säljare -15% billigare

Denna bok finns att köpa begagnad av dessa säljare. Välj en eller flera för att skicka ett meddelande till dem om att du vill köpa boken. Priser alltid inkl. frakt.

 • Gun M
  209 kr

  Bra skick

Om Drottningar och sköldmör : gränsöverskidande kvinnor i medeltida myt och ve

Boken Drottningar och sköldmör : gränsöverskidande kvinnor i medeltida myt och ve släpptes år 2004 och är skriven av Agneta Ney.

Den består av 187 sidor och är skriven på svenska. Boken är utgiven av förlaget Kungl. Vitterhetsakademien.

Köp Drottningar och sköldmör : gränsöverskidande kvinnor i medeltida myt och ve begagnad från en av 1 studenter hos oss och spara pengar. Om du köper den begagnad sparar du 37 kr (15%) mot att köpa den ny hos Ordochbok.

Kurslitteratur som säljs på BegagnadKurslittretur.se är begagnad och därför kan vi inte garantera att eventuella digitala produkter eller inloggningar fortfarande är aktiva. När ni kontaktar en annonsör om att köpa en bok, fråga då om detta.

Varför bär hon manskläder? Man kan ju inte se på henne att hon är kvinna!, utbrister en av Jeanne dArcs rannsakare under rättegången mot henne på 1400-talet. Då var klädedräkten en viktig symbol för könsidentitet. Tvetydigheter om kön ville man till varje pris förhindra. På nordiskt område var det exempelvis enligt lag förbjudet för kvinnor att bära manskläder, och straffet för sådana identitetsbrott var landsförvisning i tre år.Men kvinnor levde inte alltid efter lagen. Kvinnor förklädda till män har förekommit under olika epoker, i samhällen som organiserats på olika sätt, i myt och verklighet. Den mest kända är Jeanne dArc, som i likhet med de mytologiska amasonerna och de fornnordiska sköldmörna överskred samhällets normer, men motiven, innebörden liksom reaktionerna på deras respektive gränsöverskridande varierar beroende på samhällelig kontext.Drottningar och sköldmör berättar om kvinnor som i olika sammanhang bröt mot det medeltida samhällets mest grundläggande kulturella koder Jeanne dArc, de merovingiska drottningarna och de isländska sagornas Brynhild och Hervor. Begreppet gränsöverskridande avser här framför allt könsöverskridande, men det indikerar också att kvinnor kunde överskrida andra gränser, som till exempel mellan stånd eller klasser.Agneta Ney är fil. dr i historia, universitetslektor vid Högskolan i Gävle och verksam som forskare vid Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala.

Så här köper du böcker

1) Skicka köpesförslag

Nu när du vet att du vill köpa denna bok begagnad, och den finns tillgänglig så trycker du på den gröna knappen under annonserna för att komma i kontakt med säljarna.

2) Acceptera & betala

Säljaren skickar en köpesförfrågan till dig som du enkelt accepterar. Säljaren får din adress för att skicka boken och du får instruktioner om hur du ska Swisha.

3) Mottag boken & sälj vidare

När du är färdig med din kurs så är nästa rimliga steg att du säljer boken till nästa års kull.

Det är helt gratis att sälja en bok på BegagnadKurslitteratur.se!

Begagnad 209 kr   Spara 15% mot nypris
Ny 246 kr